Dugg pa kobla vindu rotated

Hvorfor dugger det på vinduene?

Dugg eller rim på innside eller utside av vinduet skyldes ikke feil på vinduet, men kan oppstå av ulike årsaker – blant annet skjerpede energikrav. Altså kan dugg være et kvalitetstegn som kommer av god isolasjonsevne.Dugg på innsiden

Dugg på innsiden av vinduet kan være skadelig for rammene, siden de blir eksponert for vedvarende fuktighet. Inneklima i boligen kan forårsake innvendig dugg, for eksempel:

  • For høy luftfuktighet
  • For dårlig luftutskifting

Innvendig kondens oppstår som regel om vinteren når det er varmt i huset, men vinduene er kaldere enn duggpunktet. Tiltak som kan hjelpe:

  • Sørg for god utlufting, la gjerne eventuelle lufteventiler i vinduene stå åpne.
  • Vurder tiltak for å få ned luftfuktigheten. Husk å skru på viften ved dusjing og matlaging. Mye planter kan føre til høyere luftfuktighet.
  • En varmekilde under vinduet kan hjelpe – men husk at inneklima har stor betydning for vår generelle helsetilstand, så det er verd å vurdere løsninger for bedre ventilasjon dersom man opplever mye kondens inne.
  • Du kan eventuelt øke temperaturen på vinduene ved å bruke persienner eller gardiner.

Se mer utfyllende informasjon om dugg fra Glass og Fasadeforeningen.


Dugg på utsiden

Dugg på utsiden av vinduet er ikke skadelig, og viser egentlig bare at du har vinduer med god isolasjonsevne. Dette er vanlig i nyere bygg.

Utvendig dugg/ kondens oppstår gjerne på kalde dager med høy luftfuktighet, oftest i høst- og vintermånedene. Utsiden av glasset blir veldig kaldt, og et vindu med god isolasjonsevne (lav u-verdi) vil ikke slippe nok varme ut gjennom vindusflaten til å fjerne rim på utsiden.

Det er lite man kan gjøre for å forhindre utvendig kondens. Vinduer med direkte sollys eller som blir utsatt for vind, vil ha mindre risiko for dugg. Også skygge i overkant av vinduet (f.eks overbygg eller markise) kan bidra til å redusere dugg.

Om man skal ha nye vinduer er det mulig å bestille disse med antikondens-glass som reduserer problemer med dugg/ kondens.

Se veileder fra Glass og Fasadeforeningen om utvendig kondens/ dugg.


Dugg mellom rammene på kobla vindu

Isolerruter får stadig bedre isolasjonsevne og har derfor lite varmetilførsel fra rommet til det ytre glasset. Dette gjør at men av og til kan få kondens mellom rammene, som oftest høst og vår med høy luftfuktighet og lave nattetemperaturer. Det blir altså fukt mellom rammene som damper vekk. Spesielt bad og vaskerom har høy luftfuktighet, og kan altså være utsatt for dette.

Om man velger iSOKiTT® i stedet for kobla vinduer, unngår man å få fukt mellom rammene.

Og husk – det kan legge seg støv og smuss mellom rammene på kobla vindu, som kan se ut som dugg. Så prøv først å åpne og vaske mellom rammene.


Dugg mellom glassene i isolerrute

Dette ser man som en grålig film eller fuktighet som ikke lar seg fjerne, og det skyldes brudd i kantforseglingen. Dersom dette skjer innenfor garantitiden er det grunn til å reklamere på vinduet. Om det skjer etter garantitiden kan man skifte glasset, eller i noen tilfeller lønner det seg å skifte hele rammen.

Likar du posten? Del gjerne!